Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος

Share

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑ-ΤΣΑΚΟΣ Σχ. Έτος 2013-2014

Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών μας για τον επαναπροσδιορισμό των αντιλήψεων μας, ως νησιώτες στη σχέση μας με τη θάλασσα και τα θαλασσινά έργα, προτείνουμε  εκπαιδευτικά- δημιουργικά προγράμματα με θέμα τη θάλασσα. Συγκεκριμένα, στο Ίδρυμα Μαρία-Τσάκος θα υλοποιηθούν 3 εκπαιδευτικά προγράμματα και ένας διαγωνισμός Περιβαλλοντικής Τέχνης με θεματική τη θάλασσα. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Τι μου είπε το τρεχαντήρι ΕΛΛΑΣ» και το«Αιγαιοπελαγίτικο Καραβοσκάρωμα» αφορούν μαθητές Δημοτικού Σχολείου που φοιτούν στην Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξη. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα«Ταξιδεύοντας με τους ναυτικούς μας» και ο διαγωνισμός περιβαλλοντικής τέχνης «Θαλασσοθαύματα»  αφορά σε μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων.

 

Α) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : «Τι μου είπε το τρεχαντήρι ΕΛΛΑΣ»

Το πρόγραμμα στοχεύει στο να «ταξιδέψει» τα παιδιά στον κόσμο της ελληνικής, παραδοσιακής, ξυλοναυπηγικής τέχνης με οδηγό τον τελευταίο Χιώτη καραβομαραγκό Δημήτρη Μωράκη και περιλαμβάνει γνωριμία με το τρεχαντήρι «ΕΛΛΑΣ», που κατασκευάστηκε σε κλίμακα 1:10 από την ομάδα του «Αιγαιοπελαγίτικου Καραβοσκαρώματος 2011-12» και επαφή των παιδιών με τα παραδοσιακά εργαλεία του καραβομαραγκού.  Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τα παιδιά και με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού (video) θα ενημερωθούν για την ελληνική, παραδοσιακή, ναυπηγική τέχνη σαν ρίζα και συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν σχολικές τάξεις Δ’, Ε’ και ΣΤ’ με αριθμό μαθητών έως και 20 καθώς στο πρόγραμμα θα υπάρχει βιωματική προσέγγιση. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διαρκεί περίπου 1.30 ώρα και θα υλοποιείται 1 φορά την εβδομάδα (κάθε Παρασκευή) στις 10.00 π.μ  στο χώρο του Ιδρύματος Μαρία-Τσάκος. Το πρόγραμμα θα αρχίσει να υλοποιείται από 1 Νοεμβρίου και τα σχολεία μπορούν  να δηλώνουν συμμετοχή στο Ίδρυμα Μαρία-Τσάκος στο τηλέφωνο τηλ: 2271081970

 

Β) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Αιγαιοπελαγίτικο Καραβοσκάρωμα»

Το πρόγραμμα αποτελείται από ένα κύκλο 32 τρίωρων διδακτικών ενοτήτων που θα πραγματοποιούνται στο χώρο του Ιδρύματος σε αντίστοιχα Σάββατα, 10:00 με 12:30, από τον Οκτώβριο 2013 έως και τον Ιούνιο 2014. Πρόκειται για ένα κύκλο μαθημάτων κατασκευής ξύλινου παραδοσιακού σκάφους τύπου «Πέραμα» σε κλίμακα 1:10 με δάσκαλο τον καραβομαραγκό Δημήτρη Μωράκη.

Στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσουν τα παιδιά γνώσεις και εμπειρίες από την παραδοσιακή τέχνη του καραβομαραγκού, η οποία τείνει να εξαφανιστεί.

 

Γ) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Ταξιδεύοντας με τους Ναυτικούς μας»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξιδεύοντας με τους Ναυτικούς μας» αφορά στην την «υιοθέτηση» από σχολεία της πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) δύο υπό ελληνική σημαία εμπορικών πλοίων.

Σκοπός του εν λόγω προγράμματος είναι η απόκτηση ναυτιλιακών και εγκυκλοπαιδικών γνώσεων από την επικοινωνία των μαθητών με τα πλοία (μέσω επιστολών, Skype, διαδίκτυο). Από την πλευρά τους οι μαθητές θα στέλνουν ειδήσεις από τη Χίο και την Ελλάδα, σχολικές δράσεις, φωτογραφίες κλπ. και το πλήρωμα των πλοίων πληροφορίες για το πλοίο, το ταξίδι, το φορτίο, τα λιμάνια και τις χώρες των λιμανιών κλπ. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς το υλικό που θα έχει συγκεντρωθεί θα μπορεί να εκδοθεί ως λεύκωμα. Όποιος εκπαιδευτικός ενδιαφέρεται να συμμετάσχει με τη σχολική τάξη του, μπορεί να επικοινωνήσει με το Ίδρυμα Μαρία-Τσάκος στο τηλ: 2271081970.

 

Δ) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

 

Διεξαγωγή ετήσιου διαγωνισμού περιβαλλοντικής τέχνης με τίτλο «Θαλασσοθαύματα» με θεματική τη θάλασσα. Οι μαθητές των σχολικών τάξεων τόσο Νηπιαγωγείου, όσο και Δημοτικού μπορούν να συμμετάσχουν  με ομαδικές δημιουργίες μαθητών που έχουν σχέση με την «Τέχνη της Γης» (LandArt)είτε με τη «Σκουπιδοτέχνη» (TrashArt). Όσον αφορά την Τέχνη της Γης, οι δημιουργίες των μαθητών που θα υλοποιηθούν στο φυσικό περιβάλλον,  θα φωτογραφηθούν και θα εκτυπωθούν για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Όσον αφορά τη «Σκουπιδοτέχνη»  οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν ανακυκλώσιμα υλικά (αλουμίνιο, χαρτί, πλαστικό, κ.ά) για να δημιουργήσουν έργο τέχνης σχετικό με τη θεματική της θάλασσας. Τα έργα θα βαθμολογηθούν από τριμελή επιτροπή βάσει των κριτηρίων της αισθητικής αρτιότητας, της περιβαλλοντικής προσέγγισης και της πρωτοτυπίας.

Δεν υπάρχει καμία δέσμευση όσον αφορά τις διαστάσεις των έργων. Οι σχολικές τάξεις μπορούν να συμμετάσχουν και στις δύο κατηγορίες (Τέχνη της Γης και Σκουπιδοτέχνη) στο διαγωνισμό με έως και 2 έργα, μια δημιουργία Τέχνης της Γης και μια δημιουργία «Σκουπιδοτέχνης» ή με δύο δημιουργίες Τέχνης της Γης ή δύο Δημιουργίες Σκουπιδοτέχνης ή με μια δημιουργία μόνο από μια κατηγορία. 

Οι δημιουργίες των σχολικών τάξεων θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι 15 Μαΐου στο Ίδρυμα Μαρία-Τσάκος, έτσι ώστε να υπάρχει ο διαθέσιμος χρόνος για την αξιολόγηση τους από την τριμελή επιτροπή, και την έκθεσή τους  για την τελική εκδήλωση στο χώρο του Ιδρύματος.

Θα υπάρχουν δύο κατηγορίες βράβευσης, μια για την Τέχνη της Γης και μια για τη Σκουπιδοτέχνη. Θα απονεμηθούν 3 βραβεία στην πρώτη κατηγορία και 3 βραβεία στη δεύτερη κατηγορία στις σχολικές τάξεις που θα διακριθούν. Θα απονεμηθούν τιμητικοί έπαινοι σε όλους τους μαθητές που θα συμμετάσχουν και στους εκπαιδευτικούς που θα συντονίσουν την καλλιτεχνική δράση.

 

 

 

Υλικό

Σχολικό ραδιόφωνο

Γιορτάζουν σήμερα



Επισκέπτες

Σήμερα116
Χθες14
Εβδομάδα219
Μήνας1855
Συνολικά184104

Powered by CoalaWeb

Καλωσόρισμα

 

Υπεύθυνοι:

Σχεδιασμός - Συντονισμός - Ενημέρωση

Βροχαρίδου Ανατολή

Ανδρεάδης Σιδερής