Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς για τη Σύγχρονη Τέχνη

Share
 
 Το  Γραφείο Σχολικών  Δραστηριοτήτων της Π.Ε Χίου, σε συνεργασία με τo Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Ε Χίου και το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου διοργανώνουν  σεμινάριο-κύκλο 2 τετράωρων ενοτήτων (8 ωρών) με θέμα τις «Μετακοµίσεις» και τις «Μετακινήσεις» των καλλιτεχνών µέσα από την δηµιουργία έργων που γεννιούνται σε περιόδους κρίσεων, πολιτικών, κοινωνικών, οικονοµικών, θρησκευτικών.
 
 Εισηγήτρια του σεμιναρίου θα είναι η κ. Κατερίνα Ζαχαροπούλου και το σεμινάριο θα υλοποιηθεί την Πέµπτη, 22 Φεβρουαρίου στις 17.00-21.00 και το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 10.00-14.00 στην Αίθουσα Συνεδρίων του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χίου
 
 
 «Μετακοµίσεις» Σεµινάριο για εκπαιδευτικούς Α/θµιας και Β/θµιας Εκπαίδευσης (μέχρι 40 άτομα και από τις δύο διευθύνσεις)
 Υπεύθυνη σεµιναρίου: Κατερίνα Ζαχαροπούλου, εικαστικός
 
 Όταν η Τέχνη «µετακοµίζει» σε δύσκολους καιρούς, καταφύγια φτιάχνει. 
 
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή ΕΔΩ
 
Κύκλος 2 τετράωρων ενοτήτων µε την Κατερίνα Ζαχαροπούλου µε θέµα τις «Μετακοµίσεις» και τις «Μετακινήσεις» των καλλιτεχνών µέσα από την δηµιουργία έργων που γεννιούνται σε περιόδους κρίσεων, πολιτικών, κοινωνικών, οικονοµικών, θρησκευτικών. Θα παρουσιαστούν έργα διεθνών και ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν στον πυρήνα τους την ανάγκη διάσωσης πραγµάτων που κινδυνεύουν στους καιρούς των µεγάλων ανακατατάξεων. Καταστάσεις, όπως η ανθρώπινη ανάγκη για ασφάλεια, κατοικία, συνύπαρξη, αλληλεγγύη, αυτοσεβασµό, ορισµό ταυτότητας, συνέχισης της ζωής και διατήρηση της µνήµης εµφανίζονται σε σύγχρονα έργα µέσα από ποικίλες µορφές. Στους 2 αυτούς κύκλους θα παρουσιαστούν έργα που περιέχουν την έννοια της «Μετακόµισης» σαν µια ανάγκη επαναπροσδιορισµού του τόπου «κατοικίας» των ιδεών ύστερα από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο σύγχρονος κόσµος. Η πρόσληψη της τέχνης σαν Καταφύγιο των ανθρώπων προκαλεί την Μετακίνησή της. Ως εκ τούτου οι καλλιτέχνες βρίσκονται σε «Μετακοµίσεις» και µας καλούν να δούµε αλλιώς την κάθε έννοια µονιµότητας. Ο κύκλος αυτός χωρίζεται σε 4 ενότητες: 1. Έργα που κατοικούνται 2. Έργα που ταξιδεύουν 3. Έργα που µετακοµίζουν 4. Έργα σε δύσκολους καιρούς που φτιάχνουν καταφύγια. Οι δύο πρώτες ενότητες θα παρουσιαστούν την Πέµπτη και οι δύο επόµενες το Σάββατο. 
Το σεµινάριο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία µε τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θµιας και Β/θµιας Εκπαίδευσης Χίου, θα δοθούν βεβαιώσεις συµµετοχής στους συµµετέχοντες εκπαιδευτικούς και δεν θα υπάρχει καµία οικονοµική επιβάρυνση για τους συµµετέχοντες. Οι αιτήσεις συµµετοχής θα υποβληθούν διαδικτυακά στο σύνδεσµο που θα αποσταλεί από τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Α/θµιας και Β/θµιας Εκπαίδευσης. 
 
Σύντοµο βιογραφικό της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαροπούλου
 Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου είναι εικαστικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Διδάχθηκε ζωγραφική, σχέδιο, θεωρία και ιστορία της τέχνης ενώ παρακολούθησε σεµινάρια Σύγχρονης Τέχνης και εκπαίδευσης στο Centre Georges Pompidou στο Παρίσι. Το 1998 έµεινε και εργάστηκε στο Σικάγο Η.Π.Α, εκθέτοντας έργα της και οργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράµµατα σε σχολεία της οµογένειας. Το έργο της πραγµατεύεται την υποκειµενικότητα και τη διάκριση µεταξύ δηµόσιας και ιδιωτικής έκφρασης, καθώς και τη σηµασία της µνήµης στην τέχνη- ως εκ τούτου των αρχείων- τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Έχει επιµεληθεί και παρουσιάσει τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκποµπές για τη σύγχρονη τέχνη. Από το 2003 παρουσιάζει στην ΕΡΤ την εκποµπή Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ, την µοναδική εδώ και χρόνια εκποµπή για την σύγχρονη τέχνη. Έχει οργανώσει πλήθος διαλέξεων και εκπαιδευτικών προγραµµάτων σε µουσεία, ενώ έχει παρουσιάσει έργα της σε ατοµικές και οµαδικές εκθέσεις. Η στενή της σχέση µε τα ραδιοτηλεοπτικά µέσα και τα µουσεία αποτελεί σταθερή πηγή έµπνευσης τροφοδοτώντας την καλλιτεχνική της αίσθηση γύρω από µια νέα αντίληψη της εικαστικής δράσης µπροστά από την κάµερα και το µικρόφωνο. Συχνά χρησιµοποιεί στη δουλειά της µέσα όπως στούντιο, κάµερες, ήχους, φωτογραφία, µουσειακά αρχεία και εκθέµατα, γραφή, αφήγηση. Οι διαλέξεις της και τα εκπαιδευτικά προγράµµατα γύρω από την σύγχρονη τέχνη είναι περισσότερο ζωντανές αφηγήσεις για την σχέση µας µε την ανθρώπινη συνθήκη µέσα στους καιρούς που ζούµε και λιγότερο θεωρητικές προσεγγίσεις της Ιστορίας της Τέχνης. 
 
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου στις 10.00-12.00 
Χώρος: Αίθουσα Εργαστηρίων «Good Earth@Google Earth» 
Υπεύθυνη εκπαιδευτικής δράσης: Κατερίνα Ζαχαροπούλου, εικαστικός 
Η εκπαιδευτική δράση θα βασιστεί στο εκπαιδευτικό πρόγραµµα που έγινε τον περασµένο χρόνο στo πλαίσιo της έκθεσης «A World Νot Ours» στο Art Space Pythagorion στη Σάµο, σε επιµέλεια της Κατερίνας Γρέγου. Το εκπαιδευτικό πρόγραµµα υλοποιήθηκε από την κ. Κατερίνα Ζαχαροπούλου και βασίστηκε στο νόηµα των έργων των 10 καλλιτεχνών που συµµετείχαν στην έκθεση, λαµβάνοντας υπ’ όψιν την παιδική ευαισθησία, την εφηβική τάση για «συµπάθεια» στο «Άλλο» την σχέση των παιδιών µε τις ειδικές συνθήκες στο νησί της Σάµου λόγω της προσφυγικής κρίσης, την ανάγκη για αλληλεγγύη, φιλοξενία, προσαρµογή στον κόσµο µας που αλλάζει. Τα παιδιά θα δηµιουργήσουν εικόνες και αφηγήσεις µέσα από τις δικές τους εµπειρίες στο νησί της Χίου χρησιµοποιώντας έντυπο υλικό που θα τους δοθεί.
 

Υλικό

Σχολικό ραδιόφωνο

Γιορτάζουν σήμερα



Επισκέπτες

Σήμερα76
Χθες225
Εβδομάδα949
Μήνας1566
Συνολικά165385

Powered by CoalaWeb

Καλωσόρισμα

 

Υπεύθυνοι:

Σχεδιασμός - Συντονισμός - Ενημέρωση

Βροχαρίδου Ανατολή

Ανδρεάδης Σιδερής