Ξενάγηση στο Αντουάνικο

Share

Τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων υπήρξαν κατά την αρχαιότητα μύθος και όνειρο μάλλον, παρά πραγματικότητα. Τα εσπεριδοειδή αρχίζουν να καλλιεργούνται στο χώρο της Μεσογείου μετά τις μεγάλες ανακαλύψεις και τα ταξίδια του 15ου αιώνα. Από τους πρώτους σταθμούς εγκλιματισμού των εξωτικών αυτών δένδρων είναι, κατά την εποχή αυτή και η Χίος, κυρίως το κεντρικό της τμήμα γύρω από την πόλη.
Μορφές άρδευσης, απαραίτητης προϋπόθεσης γι αυτές τις καλλιέργειες, επινοήθηκαν με τα περίφημα μαγγανοπήγαδα που ανεβάζουν το νερό στην επιφάνεια από τα μεγάλα και πολύ βαθιά πηγάδια που δημιουργήθηκαν. Πανύψηλοι τοίχοι περιβάλλουν τις καλλιέργειες αυτές για να τις προφυλάξουν από το βόρειο άνεμο και τον παγετό. Σύντομα στις ταπεινές, πρόχειρες κατοικίες των καλλιεργητών προστέθηκαν τα αρχοντικά – οι πύργοι – για διαμονή των γαιοκτημόνων, μελών της εμπορικής αριστοκρατίας που ουσιαστικά διοικούσε το νησί για αιώνες.
Έτσι δημιουργήθηκε ο Κάμπος, που μέχρι σήμερα είναι ένα μεγάλο καλλιεργημένο και κατοικημένο δάσος εσπεριδοειδών, και το περιβόλι, η κλειστή, αυτόνομη σχεδόν οικονομικά, μονάδα του. Τα νεράντζια και τα πορτοκάλια κατ’ αρχάς, τα λεμόνια αργότερα και τα μανταρίνια, πολύ γρήγορα αποτέλεσαν σπουδαίο πόρο στην οικονομία του νησιού. Στις εξαγωγές τους, μαζί με της μαστίχας και άλλων ειδών πολυτελείας, στηρίχθηκε το εύρωστο διαμετακομιστικό εμπόριο, που ήταν ο κύριος λόγος της μεγάλης ακμής του νησιού κατά τον 17ο , 18ο και 19 αιώνα.
Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα περιβόλια με τρία κύρια κτίσματα, δύο πηγάδια και σαράντα στρέμματα έκτασης που είναι γνωστό με το όνομα Αντουάνικο περιήλθε τα τελευταία χρόνια στην οικογένεια Προκοπίου, η οποία πραγματοποίησε μία πρότυπη αναστήλωση που βραβεύθηκε από την EUROPA NOSTRA το 2015.
Η EUROPA NOSTRA είναι μία Ένωση πολλών ευρωπαϊκών οργανώσεων με σκοπό τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το βραβείο δίνεται κάθε χρόνο σε τριάντα σημαντικά επιτεύγματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τη συντήρηση, την έρευνα κ.λπ.
Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται δύο μέρες σε κάθε μήνα από τις 11.00-13.00.

Μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι τάξεις από νηπιαγωγείο μέχρι τελευταία τάξη του Δημοτικού Σχολείου (αριθμός μαθητών μέχρι 25).

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση. Για οποιαδήποτε αλλαγή/ακύρωση επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο της ξενάγησης κ. Καραμουσλή από τις προηγούμενες ημέρες στο τηλέφωνο 6937786213

Αίτηση Συμμετοχής ΕΔΩ

Υλικό

Σχολικό ραδιόφωνο

Γιορτάζουν σήμεραΕπισκέπτες

Σήμερα14
Χθες38
Εβδομάδα162
Μήνας806
Συνολικά127836

Powered by CoalaWeb

Καλωσόρισμα

 

Υπεύθυνοι:

Σχεδιασμός - Συντονισμός - Ενημέρωση

Βροχαρίδου Ανατολή

Ανδρεάδης Σιδερής