Κυνήγι Θησαυρού στο Κάστρο της Χίου

Share

Κυνήγι Θησαυρού στο Κάστρο της Χίου 

Το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε Χίου, σε συνεργασία με το 1ο Σύστημα Προσκόπων Χίου και με την εθελοντική προσφορά εκπαιδευτικών και πολιτών της Χίου, θα υλοποιήσει στις 25 και 26 Μαΐου από τις 9.00 π.μ-13.00 μ.μ (περίπου) το δια ζώσης “Κυνήγι θησαυρού στο Κάστρο της Χίου”. Το “Κυνήγι θησαυρού στο Κάστρο της Χίου” αποτελεί την τελική εκδήλωση και ταυτοχρόνως την τελική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος, που αφορούσε στις ΣΤ΄ σχολικές τάξεις της Π.Ε Χίου που δήλωσαν συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

 Το "Κυνήγι θησαυρού στο Κάστρο της Χίου" είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο τη γνωριμία των μαθητών με τα μνημεία και την ιστορία του Κάστρου της Χίου, όπως, επίσης, και μια προσπάθεια ανάδειξης της ιστορίας του Κάστρου της Χίου, το οποίο αποτελούσε παλαιότερα το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κέντρο της πόλης. Επιπροσθέτως, αποτελεί μια προσπάθεια διάχυσης της δράσης αυτής και στην ευρύτερη κοινότητα με την ελπίδα να συνεχιστούν τέτοιου τύπου δράσεις και πρακτικές γνωριμίας με ιστορικούς τόπους, μέσα από διαδραστικές, βιωματικές μεθόδους, όπου εμπλέκονται εθελοντικά πολλοί φορείς. 

Για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα

 http://karenin33.wix.com/the-castle-of-chios 

με το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό, έτσι ώστε την πολυπόθητη μέρα του "κυνηγιού" να έχουν επιτευχθεί οι βασικοί εκπαιδευτικοί στόχοι του προγράμματος που είναι σχετικοί με την γνωριμία των μαθητών με την ιστορία του κάστρου.

Η ιδέα

Το κυνήγι θησαυρού είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι διάρκειας δύο μηνών περίπου, στη διάρκεια του οποίου οι ομάδες εργασίας των μαθητών ενημερώθηκαν για την ιστορία του κάστρου μέσα από την ιστορία των μνημείων του, έπαιξαν παιχνίδια online, περιηγήθηκαν σε διαδραστικό χάρτη. Μαζί με την πρόσκληση για συμμετοχή των σχολικών τάξεων (ΣΤ τάξεις των σχολικών μονάδων) είχε αποσταλεί η ιστορία  "Η Άννα η Κομνηνή και η μηχανή του χρόνου", η οποία αποτέλεσε και την αφόρμηση για την εκκίνηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στις τάξεις. Κάθε εβδομάδα αποστέλλονταν κείμενα σχετικά με τα μνημεία, τα οποία συνοδεύονταν με δραστηριότητες, μέχρι την ημέρα υλοποίησης του παιχνιδιού. Τις ημέρες που θα υλοποιηθεί δια ζώσης το "κυνήγι του θησαυρού" θα βασιστεί σε μυθοπλαστικές ιστορίες ανθρώπων που πέρασαν από το Κάστρο της Χίου. Οι ιστορίες αυτές θα βρίσκονται μέσα σε χρονοκάψουλες, σε μια χρονομηχανή, που θα υπάρχει στην κεντρική πλατεία και θα λειτουργήσουν ως γρίφοι για την εντόπιση των μνημείων. Σε κάθε μνημείο θα πρέπει οι ομάδες να υλοποιήσουν μια δράση, για να μπορέσουν να βρουν το κλειδί του Κάστρου και παράλληλα να βοηθήσουν την Άννα Κομνηνή να βρει το γρανάζι που λείπει από το “Μηχανή του Χρόνου” και να επιστρέψει στον πατέρα της τον Αλέξιο Α΄ Κομνηνό. Στην ομάδα, που έχει περάσει από όλους τους σταθμούς-μνημεία και έχει βρει το κλειδί του Κάστρου, θα απονεμηθεί το “Χρυσόβουλο” του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού και σε όλους τους υπόλοιπους μαθητές θα απονεμηθούν έπαινοι συμμετοχής.

Στο «Κυνήγι Θησαυρού στο Κάστρο της Χίου» θα συμμετάσχουν οι ΣΤ’ τάξεις από εννέα σχολικές μονάδες:

1.      Δημοτικό Σχολείο Κάμπου

2.      6ο Δημοτικό Σχολείο Χίου

3.      Δημοτικό Σχολείο Νενήτων

4.      1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου

5.      Δημοτικό Σχολείο Αγίου Μηνά

6.      5ο Δημοτικό Σχολείο Χίου

7.      Σχολικό Κέντρο Καμποχώρων

8.      3ο Δημοτικό Σχολείο Χίου

9.      2ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου

Υλικό

Σχολικό ραδιόφωνο

Γιορτάζουν σήμερα



Επισκέπτες

Σήμερα13
Χθες64
Εβδομάδα264
Μήνας1322
Συνολικά163670

Powered by CoalaWeb

Καλωσόρισμα

 

Υπεύθυνοι:

Σχεδιασμός - Συντονισμός - Ενημέρωση

Βροχαρίδου Ανατολή

Ανδρεάδης Σιδερής