Κυνήγι Θησαυρού στο Κάστρο της Χίου

Share

Κυνήγι Θησαυρού στο Κάστρο της Χίου 

 

ToΓραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Π.Ε Χίου προσκαλεί τις ΣΤ’ σχολικές τάξεις των Δημοτικών Σχολείων Π.Ε Χίου να συμμετάσχουν στο "Κυνήγι Θησαυρού στο Κάστρο της Χίου" που θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Απριλίου 2015 στο χώρο του Κάστρου. Το "Κυνήγι θησαυρού στο Κάστρο της Χίου" αποτελεί μια προσπάθεια γνωριμίας των μαθητών με τα μνημεία και την ιστορία του Κάστρου της Χίου, όπως, επίσης, και μια προσπάθεια ανάδειξης της ιστορίας του Κάστρου της Χίου, το οποίο αποτελούσε παλαιότερα το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κέντρο της πόλης. Επιπροσθέτως, αποτελεί μια προσπάθεια διάχυσης της δράσης αυτής και στην ευρύτερη κοινότητα με την ελπίδα να συνεχιστούν τέτοιου τύπου δράσεις και πρακτικές γνωριμίας με  ιστορικούς τόπους, μέσα από διαδραστικές, βιωματικές μεθόδους, όπου εμπλέκονται εθελοντικά πολλοί φορείς. 

 Το κυνήγι θησαυρού προϋποθέτει μια προετοιμασία από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, έτσι ώστε όταν έρθει η πολυπόθητη μέρα του "κυνηγιού" να έχουν επιτευχθεί οι βασικοί εκπαιδευτικοί στόχοι του προγράμματος που είναι σχετικοί με την γνωριμία των μαθητών με την ιστορία του κάστρου. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε ένας ιστότοπος όπου θα προσφέρει τόσο το απαραίτητο πληροφοριακό υλικό, όσο και δραδραστικό υλικό με παιχνίδια και quiz. Η ιστοσελίδα θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα με καινούργιο υλικό, το οποίο θα αποστέλλεται και με e-mailστις σχολικές τάξεις που θα συμμετάσχουν. Συγκεκριμένα, κάθε Δευτέρα θα αποστέλλεται πληροφοριακό και διαδραστικό υλικό για δύο μνημεία του Κάστρου, και θα μπορούν οι εκπαιδευτικοί να αφιερώσουν τον απαραίτητο χρόνο για να το επεξεργαστούν με τη σχολική τους τάξη. Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε να είναι διαθέσιμη και τις ώρες εκτός σχολικού ωραρίου από του μαθητές και από το ευρύτερο κοινό  που θέλει να ενημερωθεί για την ιστορία του Κάστρου και τη συγκεκριμένη δράση. Εάν επιθυμούν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μπορεί να δημιουργηθεί χώρος στην ιστοσελίδα όπου θα φιλοξενεί δημιουργικές εργασίες των μαθητών, τις οποίες θα τις αποστείλουν στο e-mailτου Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Η ιδέα

Το κυνήγι θησαυρού είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι, στη διάρκεια του οποίου οι ομάδες εργασίας των μαθητών θα ενημερωθούν για την ιστορία του κάστρου μέσα από την ιστορία των μνημείων του, θα παίξουν παιχνίδια online, θα περιηγηθούν σε διαδραστικό χάρτη. Μαζί με την πρόσκληση για συμμετοχή των σχολικών τάξεων (ΣΤ τάξεις των σχολικών μονάδων) θα αποσταλεί η ιστορία  "Η Άννα  η  Κομνηνή και η μηχανή του χρόνου", η οποία θα αποτελέσει την αφόρμηση για την εκκίνηση του κυνηγιού στις τάξεις και θα συνοδεύεται από δύο online δραστηριότητες. Κάθε εβδομάδα θα αναρτώνται και θα αποστέλλονται κείμενα σχετικά με τα μνημεία και θα συνοδεύονται με δραστηριότητες, μέχρι την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί το κυνήγι. 

Την ημέρα που θα υλοποιηθεί δια ζώσης το "κυνήγι του θησαυρού" θα βασιστεί σε μυθοπλαστικές ιστορίες ανθρώπων που πέρασαν από το Κάστρο της Χίου. Οι ιστορίες αυτές θα βρίσκονται μέσα σε χρονοκάψουλες σε μια χρονομηχανή που θα υπάρχει στην κεντρική πλατεία και θα λειτουργήσουν ως γρίφοι για την εντόπιση των μνημείων. Σε κάθε μνημείο θα πρέπει οι ομάδες να υλοποιήσουν μια δράση, να λύσουν ένα γρίφο κτλ. για να μπορέσουν να συνεχίσουν. Η πιο γρήγορη ομάδα, που έχει περάσει από όλους τους σταθμούς-μνημεία θα κερδίσει το κλειδί του Κάστρου. 

Ποιοί μπορούν να συμμετάσχουν

Μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους οι ΣΤ τάξεις της Π.Ε Χίου μέσω μια ηλεκτρονικής αίτησης που θα αποσταλεί στα Δημοτικά σχολεία την Τετάρτη το πρωί.  Ο αριθμός θα είναι ορισμένος (περίπου 120 μαθητές) και η αίτηση θα απενεργοποιηθεί μόλις συμπληρωθεί ο αριθμός των μαθητών. Οι ομάδες θα αποτελούνται από 8-10 μαθητές. Για παράδειγμα, μια σχολική τάξη των 20 μαθητών θα πρέπει να χωριστεί σε δύο ομάδες των 10 ατόμων. Η κάθε ομάδα θα έχει το όνομά της, το οποίο θα έχει γενοβέζικη, βενετσιάνικη, βυζαντινή ή οθωμανική καταγωγή και θα φτιάξει και το δικό της λάβαρο. Το παιχνίδι θα υλοποιηθεί την Τετάρτη  29 και 30 Απριλίου 09.00 π.μ-13.00 μ.μ στο χώρο του Κάστρου της Χίου.

 

Φορείς υλοποίησης

Το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Π.Ε Χίου, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους  της Διεύθυνσης Π.Ε Χίου και το 1ο Σύστημα Προσκόπων της Χίου. 

 

Ιστοσελίδα

 

Το link της ιστοσελίδας «Το Κυνήγι Θησαυρού στο Κάστρο της Χίου»

http://karenin33.wix.com/the-castle-of-chios

 

 

Online Αίτηση

https://docs.google.com/forms/d/1zZkydOVqAXFXj7GnumKlAZod0ouESssacKQtoCfGRzg/edit?usp=drive_web

 

 

 

Υλικό

Σχολικό ραδιόφωνο

Γιορτάζουν σήμερα



Επισκέπτες

Σήμερα41
Χθες31
Εβδομάδα187
Μήνας1819
Συνολικά165638

Powered by CoalaWeb

Καλωσόρισμα

 

Υπεύθυνοι:

Σχεδιασμός - Συντονισμός - Ενημέρωση

Βροχαρίδου Ανατολή

Ανδρεάδης Σιδερής