The Byzantine Legacy of Thessaloniki

Ε’ Τάξη

Μάθημα: Αγγλικά, Ιστορία, ΤΠΕ

Εκπαιδευτικός: Νεράντζη Μυρτώ, ΠΕ06

Το καινοτόμο πρόγραμμα εφαρμόστηκε το σχολικό έτος 2023-2024 και ακολουθεί τη μέθοδο των «CLIL showers» καθώς συνδυάζει την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας με την εκμάθηση περιεχομένου που αναφέρεται σε ενότητες του μαθήματος της Ιστορίας για την Ε’ Τάξη. Οι μαθητές και οι μαθήτριες χρησιμοποίησαν την αγγλική γλώσσας για να εντρυφήσουν στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, με αφετηρία μνημειακούς χώρους και στοιχεία του υλικού πολιτισμού που σώζονται ως σήμερα.

Το τελικό παραγόμενο του σεναρίου είναι η δημιουργία ψηφιακών αφηγήσεων κατά την οποία ομάδες μαθητών και μαθητριών κλήθηκαν να συνδέσουν μνημειακούς χώρους και στοιχεία του υλικού πολιτισμού της Θεσσαλονίκης με ιστορικά γεγονότα και χαρακτηριστικά της παλαιοχριστιανικής και της βυζαντινής περιόδου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εφαρμογής, οι μαθητές και οι μαθήτριες ενσωμάτωσαν δημιουργικά και τοποθετήθηκαν κριτικά στις πληροφορίες που συνοδεύουν τα υλικά πολιτισμικά κατάλοιπα, ενσωματώνοντας στην αφήγηση την προσωπική οπτική και ερμηνεία. Αναφορικά με την εκμάθηση της ξένης γλώσσας στο πλαίσιο του CLIL, η ψηφιακή αφήγηση δημιούργησε ένα ελκυστικό και αυθεντικό επικοινωνιακό περιβάλλον, καθώς τα παιδιά κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν την ξένη γλώσσα για την παραγωγή μιας ιστορίας με λόγο και εικόνες. Ως εκ τούτου, ανέπτυξαν τον κριτικό, οπτικό και ψηφιακό γραμματισμό, και εξασκήθηκαν στην κατανόηση αφηγηματικού λόγου και στην αφήγηση σύντομων ιστοριών χρησιμοποιώντας σωστά τους χρόνους των ρημάτων, συνδέσμους και επιρρήματα για να δηλώσουν τη χρονική ακολουθία των γεγονότων, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα το θεματικό λεξιλόγιο.

Στο τέλος του προγράμματος η τάξη συμμετείχε με δύο ανακοινώσεις στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο του δικτύου “Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου“, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσίασαν τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκαν και τις ψηφιακές τους ιστορίες.

Ψηφιακές αφηγήσεις

The Gate of Anna Palaiologina

The protection of the walls

Print Friendly, PDF & Email