📊 Αντικείμενο της Ημερίδας ήταν η ανάλυση των δεδομένων από τη διεθνή εμπειρία και η διερεύνηση των μετασχηματιστικών προοπτικών που μπορεί να επιφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στο ελληνικό σχολείο.

👉  Η εκδήλωση είναι διαθέσιμη στο κανάλι YouTube του ΙΕΠ στη διεύθυνση https://tinyurl.com/mwsje9vf

Στην Ημερίδα συμμετείχαν οι διακεκριμένοι Έλληνες/ίδες Ακαδημαϊκοί:

➡ Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου (https://www.linkedin.com/in/lilian-mitrou-a7898b2a/)

➡ Δημήτριος Σάμψων, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς (https://www.linkedin.com/in/desampson/

➡ Κλειώ Σγουροπούλου, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (https://www.linkedin.com/in/cleo-sgouropoulou-51683525/)

➡ Τιμολέων Σελλής, Επιστημονικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Αρχιμήδης, Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (https://www.linkedin.com/in/timos-sellis-6b985657/

Τη συζήτηση συντόνισε η Βάλια Καϊμάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Δημοσιογράφος (https://www.linkedin.com/in/valiakaimaki/). 

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε ο κος Ευάγγελος Καρκαλέτσης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (https://www.linkedin.com/in/vangelis-karkaletsis-5450461a/). 

📎 Οι ομιλητές αναφέρθηκαν εκτενώς στα αναμενόμενα πλεονεκτήματα από την αξιοποίηση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης στην Σχολική Εκπαίδευση. Έγινε αναφορά σε προσωποποιημένους ψηφιακούς βοηθούς, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στη διευκόλυνση του/της εκπαιδευτικού στην παραγωγή σχεδίων μαθήματος και ψηφιακού υλικού αλλά και στη λήψη αποφάσεων για την μαθησιακή πορεία των εκπαιδευομένων. 

🚀 Επιπλέον, έγινε αναφορά στα μελλοντικά πεδία έρευνας της ΤΝ όπως αυτό της επικοινωνίας και συμβίωσης ανθρώπου και μηχανής καθώς και στο ρόλο που θα έχει ο/η εκπαιδευτικός μετά την εκτεταμένη εφαρμογή συστημάτων ΤΝ στην εκπαίδευση. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία που πρέπει να δοθεί στην ασφάλεια των δεδομένων, ειδικά επειδή αυτά αφορούν παιδιά. Τέλος, τονίστηκε ότι βασική προϋπόθεση της επιτυχημένης εφαρμογής της ΤΝ στην εκπαίδευση είναι η διαρκής ενημέρωση των εκπαιδευτικών σχετικά με ηθικά και νομικά ζητήματα, η εκπαίδευσή τους στα νέα εργαλεία αλλά και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτά τα συστήματα λειτουργούν και εξάγουν αποτελέσματα. 

🌟  Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με το Διήμερο Φεστιβάλ στο χώρο της ΣΤΕΓΗΣ του Ιδρύματος Ωνάση στις 4 & 5 Ιουλίου 2024. Με καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα από μία σειρά εργαστηρίων, παρουσιάσεων, συζητήσεων και μίας έκθεσης, το διήμερο φεστιβάλ στοχεύει στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών που θέλουν να γνωρίσουν, να χρησιμοποιήσουν και να ενισχύσουν τη μαθησιακή εμπειρία της νέας γενιάς. 

✔ Μαζί για την εκπαίδευση για να συνεχίσουμε να ενισχύουμε και να υποστηρίζουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας!